Як же багато складено легенд про чай, але до сих пір ніхто не знає які з них правдиві, а які ні. Люди відкрили чай близько п'яти тисяч років тому. Принаймі першs документи із згадкою цього напою датуються саме цим часом. Але давайте повернемося до легенд. Ми розповімо вам саму романтичну з усіх. Дуже давно жив якийсь імператор Ян Ді. Він захоплювався лікарськими травами і міг присвячувати їм весь свій час. І в один жахливий день його отруїли. Все, що він зміг - це доповзти до куща, під яким і ліг вмирати. Це виявився кущ чайного дерева. Сік з чайних листочків капав імператору прямо в рот, що і врятувало йому життя.

Чайна церемонія в Китаї

Незважаючи на те, що чай з'явився дуже давно, кожен день в Китаї його почали пити зовсім недавно. Тривалий час чай був священним напоєм, який використовували тільки для релігійних і політичних подій. А раніше його і зовсім використовували виключно, як ліки. Деякі чайні традиції залишилися і зараз, але сама чайна церемонія спростилася. Раніше в приміщенні, де проводиться церемонія не можна було заходити, заздалегідь не очистивши думки. Тільки в гармонії з собою людина зможе відчути всі особливості цього напою. Зараз також важливо, щоб церемонія проводилася в красивому приміщенні. Вважається, що батьком чаю є чайник, а матір'ю - вода. І воду ні в якому разі не можна кип'ятити, так як вона втрачає свою енергію і не зможе розкрити смак напою. Перша заварка завжди зливається. Це зроблено для очищення чайних листочків від пилу. А далі чай заварюється невеликою кількістю води багато разів. Адже при кожному заварюванні, смак і аромат відкриваються по-новому. Китайці вірять, що надлишок привертає біду, а поміркованість - багатство. Саме тому наливається неповний чайник води. Під час церемонії прийнято говорити тільки про чай і чайному бога. А всі важливі справи вирішуються після чаювання.

Японська чайна церемонія

До Японії чай завезли з Китаю. Їх чайні церемонії трохи схожі, але в порівнянні з китайською, японська церемонія більш витончена і духовна. Це цілий ритуал, якому притаманні певне місце, одяг, порядок дій і слів. І навіть пройшовши через століття сама церемонія особливо не змінилася. Все починається із запрошення. Господар будинку заздалегідь надсилає запрошення гостям. У певний день всі приходять в будинок господаря в спеціальному вбранні. Перед початком церемонії гостей пригощають ароматизованої водою і обов'язково кожен омиває руки і рот водою з криниці. Це допомагає абстрагуватися від зовнішнього світу і увійти в будиночок для чайної церемонії умиротворення. Спочатку всіх пригощають смачною їжею, за якою прийнято було обмінюватися поклонами. Це показує повагу гостей. Після прийому їжі, гості ходять по саду і повертаються в будиночок для продовження церемонії, де вже готовий чан з гарячою водою і весь необхідний посуд. Чай заварюється досить міцний. Одна чаша розрахована на три гостей, господар передає її по колу всім гостям. Все робиться розмірено і спокійно. Гості насолоджуються смаком чаю. Після закінчення церемонії в чан з гарячою водою наливається ківш холодної. Це символізує кінець. Гості дякують господаря і розходяться по домівках.
Чайні традиції Сходу - це щось одухотворене. ні в жодній іншій країні цей напій не має стільки прихильників, як в Китаї або Японії. Ще одна країна, де чаю відведено особливе місце - це Великобританія.

Англійські чайні традиції

У це важко повірити, але були часи, коли англійці не знали, що таке чай. Але в сімнадцятому столітті, коли Карлу Другому піднесли в подарунок висушені чайні листочки, цей напій підкорив спочатку знати, а потім вже і решта народу. Чай полюбили за зігріваючий і тонізуючий ефект. Дуже цікаво як цей напій почала пити вся країна. Раніше чай обкладався величезними митами, тому його могли собі дозволити тільки дуже багаті люди. Але з огляду на, що простим людям протягом робочого дня потрібно було щось пити, все пили пиво, яке не тільки тамували спрагу, але і служило антисептиком. І ось тут виникла проблема, нація почала спиватися. Королю довелося прийняти закон, які знижував вартість чаю і забороняв пити алкоголь протягом робочого дня. Хоча зараз в Англії є таке поняття, як tea-aholic, раніше це стало величезним порятунком. Чаю в Англії п'ють багато. Таких церемоній, як на Сході у них немає, але середньостатистичний англієць п'є чай не менше п'яти разів на день. Навіть попри те, що кава завоювала лідируючу позицію в світі за кількістю випитих чашок, в Англії чай завжди буде на першому місці.

Комментарии